Kajenské korenie a srdce

Kajenské korenie, tiež známe ako chili papričky, obsahuje kapsaicín, ktorý je zodpovedný za hrejivé účinky korenia a schopnosť znižovať bolesť. Okrem iného využitia sa kajenské korenie tradične používa na zníženie rizikových faktorov spôsobujúcich ochorenia srdca.

Oxidácia LDL

Keď zlý LDL cholesterol reaguje s voľnými radikálmi, prebieha proces známy ako oxidácia. Pri nej častice LDL menia svoju veľkosť tak, že sa zvyšuje pravdepodobnosť ich uloženia na vnútorne steny tepien a tvorba plaku. Vedci na univerzite v Tasmánii skúmali vplyv stravy obsahujúcej kajenské korenie.  Dvom skupinám ľudí podávali stravu s chilli alebo bez neho počas štyroch týždňov. Na konci štúdie, ktorá bola publikovaná v auguste 2006 v časopise British Journal of Nutrition, výskumníci zistili, že skupina konzumujúca potravu s chilli papričkami mala signifikantne nižšiu oxidáciu LDL cholesterolu v porovnaní so skupinou, ktorá chilli nejedla.

Agregácia krvných doštičiek

Agregácia krvných doštičiek je zhlukovanie krvných doštičiek v krvi, čo môže nakoniec viesť k tvorbe krvných zrazenín. Toto zvyšuje riziko srdcového infarktu a srdcových chorôb. Výskumníci z University of Calgary v Kanade podľa výskumu zverejneného v septembri 1991 v časopise “ European Journal of Pharmacology zistili, že kapsaicín zabraňuje agregácii krvných doštičiek, čím výrazne znižuje riziko srdcového infarktu a srdcových chorôb.

Vysoký krvný tlak

Vysoký krvný tlak alebo hypertenzia môže poškodiť cievy a zabrániť toku živín do srdca. Okrem toho zaťažuje srdce aj tým, že ho núti k väčšiemu výkonu pri „pumpovaní“ krvi. Vo výskume zverejnenom v auguste 2010 v časopise  “ Cell Metabolism“ vedci Third Military Medical University v Číne zistili, že kapsaicín aktivuje TRPV1, čo stimuluje uvoľňovanie oxidu dusnatého. Ľudský organizmus produkuje oxid dusnatý z aminokyseliny L-arginínu  pomocou enzýmu nazývaného NO-syntáza (NOS). Oxid dusnatý syntetizovaný v nervových bunkách zabezpečuje prenos informácie a uplatňuje svoj toxický efekt v boji proti mikroorganizmom a nádorovým bunkám ohrozujúcim organizmus. Azda najdôležitejšou funkciou tejto malej molekuly je ale schopnosť rozširovať priesvit cievy relaxovaním hladkých svalov v cievnej stene – a tým zabezpečovať orgánom potrebné prekrvenie a tiež znižovať systémový tlak krvi.

 

Referencie

•“British Journal of Nutrition“; Effects of Daily Ingestion of Chilli on Serum Lipoprotein Oxidation in Adult Men and Women; K. Ahuja and M. Ball; February 2006

•“European Journal of Pharmacology“; Inhibition of Platelet Aggregation By Capsaicin. An Effect Unrelaated to Actions on Sensory Afferent Neurons; C.M. Hogaboam and J.L. Wallace; September 1991

•“Cell Metabolism“; Activation of TRPV1 By Dietary Capsaicin Improves Endothelium-Dependent Vasorelaxation and Prevents Hypertension; D. Yang et al.; August 2010

•University of Maryland Medical Center; Cayenne; 2011