Slabé stránky oficiálnej teórie

 

Unifikovaná teória vzniku kardiovaskulárnych chorôb sníma z cholesterolu nálepku vinníka a ponúka elegantné riešenie problémov so srdcovo-cievnymi chorobami.

 

Najskôr niekoľko úvah nad slabými stránkami oficiálnej lipidovej teórie. V úvode sme si povedali, že táto nespĺňa Paretovo pravidlo. Desaťročia sú presadzované zdravé spôsoby stravovania, ktoré znižujú množstvo tukov, najmä nasýtených a živočíšneho pôvodu, na minimum.

Zvyšovali použitie rastlinných olejov a odporúčali stravu založenú na sacharidoch a škrobovej zelenine.

Všetko preto,  aby sme mali nižší cholesterol, ktorý bol označený za hlavnú príčinu zapchatých ciev a všetkých problémov, ktoré nasledujú a končia infarktom a porážkou.

Boj proti cholesterolu nadobudol extrémne rozmery.

Milióny ľudí užívajú denne statíny.

Ale počty prípadov infarktu sa signifikantne nezlepšujú…

Čo by na upchatie potrubia cholesterolom povedal skúsený inštalatér?

Každý inštalatér, keď sa pozrie na súčasnú oficiálnu lipidovú teóriu povie: „To proste nedáva zmysel.“ Kal sa v potrubí predsa najprv usádza v najtenších rúrkach a tie zapcháva a tak aj v ľudskom tele by sa ako prvé zanášali kapiláry a nie artérie tesnej blízkosti srdcu, kde je tlak najväčší. Zručný inštalatér by usúdil, že problém je asi niekde inde.

Keď Vám zistia vysoký cholesterol, tak Vám najprv lekár odporučí zmeniť skladbu stravy, kde sú tuky nahradené uhľohydrátmi. Radia nám nejesť tuky, ale cukry, ktoré sa v nás ukladajú ako tuky.

Faktom je, že uhľohydráty, ktoré nám radia jesť, sa metabolizujú na glukózu.

Ak glukózu telo nepoužije ako palivo, uloží si ju v podobe nasýtených tukov do tukových zásob (áno, to je tá pneumatika okolo brucha alebo veľký zadok a stehná!)

Hovoriť ľuďom, aby sa vyhýbali nasýteným tukom a jedným dychom im odporúčať potraviny, ktoré sa v ich telách menia na nasýtené tuky, to znie ako zlyhanie základnej logiky.

Poučenie z ríše zvierat, genetické mutácie a moderné diéty

V tomto bode zabrúsim do histórie.

Iba niekoľko zvierat (primáty, morské prasiatko a niektoré druhy netopierov) môže trpieť koronárnou srdcovou chorobou. Tieto zvieratá majú spoločnú vlastnosť a to, že nie sú schopné produkovať vlastný vitamín C, ako iné zvieratá. A keď tieto zvieratá majú stravu, ktorá im nezabezpečí dostatok vitamínu C ochorejú.

Naopak, príkladom budú medvede. Ich úroveň cholesterolu môže byť až trikrát vyššia ako u človeka. Počas zimného spánku sa tep ich srdca povážlivo znižuje. Pozoruhodne v nich vedci nikdy nenašli žiadnu aterosklerózu.

Koza, ktorá môže vážiť cca 70 kilogramov, má koncentráciu vitamínu C takú, akoby brala denne 13 000 mikrogramov (13 gramov) vitamínu C. Táto koncentrácia ešte rastie počas stresových situácií.

A teraz si porovnajme tento príjem s doporučenou dávkou 60 mg denne pre človeka.

 

Genetická mutácia pred miliónmi rokov spôsobila, že predchodca človeka stratil schopnosť produkovať vlastný vitamín C a začal byť závislý na jeho príjme z potravy

 

Pred miliónmi rokov spôsobila genetická mutácia, že predchodca človeka začal byť závislý na príjme vitamínu C z potravy. Nebol to problém, keďže naši skorí predkovia žili v trópoch, kde mali nadostač čerstvého ovocia a zeleniny.

Skorbut (a srdcové choroby) sa stali reálnym problémom pri presídlení sa našich predkov do regiónov, kde nebolo čerstvé ovocie neustále poruke.

Počas Doby ľadovej množstvo našich predkov zahynulo na skorbut a srdcové choroby, keďže ovocia a zeleniny bol nedostatok. Tí, ktorí boli schopní prežiť, vlastnili cennú genetickú mutáciu. Tá zaručila, že poškodené cievy mohli byť opravené „záložným mechanizmom“, pochádzajúcim zo živočíšnej stravy. Cholesterolom.

Podľa unifikovanej teórie moderní ľudia disponujú schopnosťou opravovať svoje telá cholesterolom, ktorý nahrádza vitamín C.